През 1698 г. Като опит да внесе западна култура сред дворянството

...
През 1698 г. Като опит да внесе западна култура сред дворянството
Коментари Харесай

На този ден: Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, по-късно гробът е поруган

През 1698 г. Като опит да внесе западна просвета измежду дворянството в Русия цар Петър I облага с налог носенето на брада  за всички мъже като се изключи духовниците и селяните.
Прочетете още
През 1881 г. В София се организира първото съвещание на Българското книжовно сдружение ( днес БАН)

През 1943 г. Цар Борис III е заровен в Рилския манастир.  Траурното шествие идва в Рилския манастир в 19 часа и 40 минути и е посрещнато от игумена на светата обител и всички монаси. Ковчегът е импортиран от архиереите в църквата, където е отслужена заупокойна молитва. Всички падат на колене и се простят за финален път с височайшия мъртвец, след което тленните остатъци са покрити с железен похлупак, който е запоен. В 20 часа и 25 минути ковчегът е спуснат в особено приготвена гробница пред олтара на св. Иван Рилски. Царицата, княз Кирил, княгиня Евдокия и другите публични лица вземат пръст, преднамерено донесена от всички краища на обединена България и хвърляйки я върху покойника произнасят:„ Да бъде лека пръстта ти! Да бъде безконечна славата ти и безконечна паметта ти! “. Така с всенародна благодарност и огромна респект е заровен един заслужен български държател.  Непосредствено след 9 септември 1944 година комунистическата власт ги подлага на жестока подигравка и поругаване. И през днешния ден още не се знае къде се намират костите на цар Борис III.

През 1944 г. Правителството на България скъсва дипломатическите връзки с Нацистка Германия . Същият ден СССР обявява война на Царство България, под предлог, че държавното управление продължава да поддържа Германия.Към 05 септември 1944 година Царство България към този момент не се намира в съюзнически връзки с Третия райх, те са прекъснати няколко дни по-рано. Реално България в никакъв случай не е изгаряла от предпочитание да си партнира с Хитлерова Германия. Още през цялото време, когато стоманените редици на Вермахта наближават границата ни Царят и неговите дипломати стартират да вършат комплицирани и извънредно ефикасни дипломатически маневри. Те целят да задържат колкото може по-дълго България настрана. В последна сметка, Берлин ни слага ултиматум – да навлезе в страна или като другар, или като зложелател. Царят, който като престолонаследник е бил на фронта, встъпвайки на власт, е заречен, че няма да разреши българските майки да носят черни забрадки, към този момент няма избор. Емблематична е фразата на цар Борис, който споделя, че е попаднал в хипотезата на притежател на стъкларски магазин, в който е влезнал слон – може единствено да търпи и да пресмята загубите, до момента в който се пробва да ги минимизира.

През 1953 г. По решение на Политбюро на Централен комитет на БКП от концлагера Белене са освободени  584 политически пандизчии, а други 485 се дават под съд.

През 1955 г. Открит е Оловно-цинковият завод в Кърджали.

През 1972 г. Мюнхенско кръвопролитие : По време на XX летни олимпийски игри в Мюнхен, Западна Германия,  терористи на палестинската паравоенна организация Черния септември взимат в плен и убиват единадесет спортисти от Израел.

През 1974 г. Открит е Химическия комбинат за минерални торове в Девня.

През 1975 г. Срещу американския президент Джералд Форд е осъществен опит за нападение.



През 1977 г. Програма Вояджър: НАСА изстрелва автоматичната космическа сонда Вояджър 1  – най-отдалечения и най-продължително време летящ неестествен земен обект.

През 2009 г. В Охридското езеро потъва туристическият кораб Илинден , при което умират 15 български жители. Причината е повреда на кормилната уредба на кораба, издигнат през 1920 година

Родени на този ден са: немският композитор –  Йохан Кристиан Бах , английският музикант –  Фреди Меркюри , актрисата –  Кат Грахам , артистът –  Боб Нюхарт .



Фреди Меркюри е британски рок музикант, композитор, продуцент и водещ вокалист на рок групата „ Куийн “.  Гласът му покрива 4 октави. Рожденото му име е Фарук Булсара. Той е от етнорелигиозната общност парси. Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се реалокира във Англия, където образува групата Куийн през 1970 година дружно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Умира през 1991 г. на 45 години след затруднения от СПИН като удостоверява обществено един ден преди гибелта си, че е болен. Фреди Меркюри е определен за най-хубав артист на всички времена в анкета от 2005 година, проведена от Blender и MTV2, 18-и в листата на Rolling Stone за 100-те най-велики артисти на всички времена и разказан от AllMusic като „ един от най-великите рок реализатори “. Създател е на шлагерите „ The show must go on ”, “ I want to break free ”, “Living on my own ”, “Bohemian rhapsody ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР